Ірина Осадченко
Фан-сайт
Сёстры Осадченко
Календарь
«  Июнь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
категории разделы
Ірина Осадченко [1]
Світлана Осадченко [3]
"Радоница" [1]
фольклорний ансамбль, керівник Олена Полетнєва
"Світанок" [2]
зразкова театральна студія, керівник Алла Петрова
Конкурси, фестивалі [6]
брали участь Ірина Осадченко та Світлана Осадченко, номінації "Декламація", "Художнє слово", "Народний вокал"
Наш репертуар [2]
для замовлень участі в концертах, гастрольних турах
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2012 » Июнь » 27 » Червона Рута
6:37 PM
Червона Рута

    Думаю, якщо Ви тут, то бажаєте конкретики. Ось Вам адреса сайту - Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» http://www.chervonaruta.info

   А далі, якщо Вам цікаво, ми розповімо про те, що сами бачили, коли брали участь у конкурсі. Нас зацікавило питання - коли і де  була розпочата робота конкурсу. Перший фестиваль «Червона Рута» відбувся 17-24 вересня 1989 року у м. Чернівці. Ми дізнались, що було багато суперечок, що до місця проведення фестивалю. І побувавши двічі на відбіркових регіональних турах конкурсу  схиляємось до тієї думки, що треба було залишити конкурс у місті Чернівці.  Так, дуже гарно, коли у твій регіон, або у твоє місто приїзджає відбіркове журі, але люди швидко звикають до гарного. Не має в конкурсантів тієї жаги до перемоги, відчуття необхідності пошуку свого власного обличчя в творчості. Інколи здається, що люди просто їхали з пляжу (це така Кримська особливість) і як були, і в чому були завітали на свято пісні. Вражає терплячість суддів, які змушені серед гори камінців відшукати того єдиного алмаза.

  Привітали  учасників фестивалю в Сімферополі  Виконавчий директор  фестивалю "Червона Рута" Мирослав Мельник та Завідуюча сектором народної та національної культурної політики Міністерства культури АР Крим Тамара Маркова. 

  Першими виступали конкурсанти в номінації "Автентичний фольклор". Переможцями відбіркового етапу , які будуть мати змогу змагатися у наступному турі, стали Анастасія Полетнєва, фольклорний ансамбль "Радониця" (старша група), м. Сімферополь, та фольклорний колектив "Любисток", м. Керч. Це ті виконавці, яких відзначило журі, і які саме правильно зрозуміли ті суттєві характеристики, які вкладаються у номінацію "Автентичний фольклор". Нас цікавить саме ця номінація, бо в ній у складі фольклорного ансамбля "Радониця" виступали Ірина та Світлана Осадченко. Після змагань організатори конкурсу, як і в попередньому конкурсному відборі, провели майстер-клас для всіх бажаючих. Особливо запамятались слова доктора філологічних наук Віктора Володимировича Мержвинського: "Аж страшно, наскільки люди не розуміють, що таке автентичний фольклор". Скажу відразу, що до колективу "Радониця", то наш керівник Полетнєва Олена Миколаївна є  саме тою людиною, яка роз'яснює це поняття вокалістам. Олена Миколаївна знає специфіку цієї номінації найкраще в Криму не тільки завдяки  власній професійній освіті, а й тому, що саме фольклорний ансамбль "Радониця" у 2011 році став дипломантом конкурсу "Червона рута" і був присутній в Києві на фінальних виступах. І саме там найкраще можна було побачити автентиків із різних регіонів України.  Дуже часто  вокальні колективи та виконавці сприймають автентичний фольклор, як українську народну пісню, яка звучить в нас із радянських часів. Я, наприклад, пам'ятаю  як співали  українські пісні під баян, коли йшли на парад  з маминим підприємством.  На майстер-класі журі терпляче роз'яснювало, що то є радянський фольклор. А Україна з кожним роком втрачає саме автентику, тобто тих бабусь і дідусів, які несуть  із покоління в покоління традиційний першоджерельний український спів. На великий жаль, наша родина не була присутня на фінальному концерті "Червона рута - 2011", бо Ірина Осадченко саме в той день і час змагалась у Полтаві на Всеукраїнському конкурсі, присвяченому Остапу Вишні. В нас вдома лежали диски із записами автентичної музики, які організатори роздавали на попередньому майстер-класі. Але весь цей рік при спробі прослухати ці диски, ми швидко втомлювались, не розуміли багатьох слів, тобто просто не були готові до сприйняття цієї музики. Цього року ми подорослішали і журі своїми поясненнями, зауваженнями достукалось до наших сердець, і наступні дні після відбіркового конкурсу фестивалю "Червона рута" ми просто не могли відірватись від цих дисків. Тільки тепер стає насправді зрозуміло, яке це велике завдання і яка відповідальність лежить саме на нас, що до збереження нашої української культури.

          Не можу не вказати посилання на матеріал про  конкурсний відбір фестивалю "Червона рута" у Сімферополі, надрукований в газеті "Кримська світлиця": http://svitlytsia.crimea.ua/ks_26_12.pdf (сторінки 1 та 4). На першу сторінку попала наша Світлана Осадченко, а на четвертій Ірина Осадченко разом із дівчиною)

        Цікавим для нас став виступ кобзаря Володимира із міста Ялта, який почав шлях по відновленню кобзарства в Криму. Хай в нього все вийде!

Відео з відбору приводиться у дуже урізаному вигляді з цілью збереження конкурсного матеріалу: 

           А наступного дня ми і наш керівник Полетнєва Олена Миколаївна відправились до міста Севастополь на відбірковий місцевий тур. Зареєструвався у номінації "Автентичний фольклор"  аж ОДИН претендент  - дует бандуристів, які теж поки що не дуже розуміли, куди саме вони прийшли.  Анастасія Полетнєва, Ірина та Світлана  Осадченко спеціально прибули у Севастополь, щоб на собі спробувати пояснити вокалістам про що взагалі йдеться. Полетнєва Олена Миколаївна дуже терпляче  все роз'яснювала. Останнім, кого чекали на майстер-клас, був гурт "Чарівниці". Теплилась надія на те, що у Севастополі, ми знайдемо людей, які відгукнуться. Так і сталося. Коли дівчата із фольклорного ансамблю "Радониця" заспівали, одна із жінок гурту ледве не заплакала і почала згадувати, які пісні співали у її рідному селі, коли видавали дівчину заміж. Поступово пригадувала вона, що саме робили батьки нареченої, які велись приготування і кожна дія супроводжувалась співом. Це був незабутній і дуже зворушливий майстер-клас. Жінки пригадали те, що вже майже забули. А наші дівчата побачили на свої очі те, що треба відроджувати, шукати, записувати, переспівувати.  Тож залишається тільки побажати всім нам не забувати своїх істоків, бо як їх не забиває міська суєта повсякденного життя, але тільки-но зазвучить ісконна українська мелодія, то й слів не треба, душа крається. Дякуємо всім за фестиваль "Червона рута"  і готуємось до наступного етапу конкурсу.

    Всі, хто хоче приєднатись до відродження автентичної української пісні, або прийняти участь у змаганнях в цій номінації пропонуємо уважно прочитати настанови фестивалю "Червона рута"

 http://www.chervonaruta.info/info.php?category=235

Категория: Конкурси, фестивалі | Просмотров: 1016 | Добавил: artmaster | Теги: червона рута радониця полетнєва іри | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0